Witamina B12 — jakie pełni funkcje w organizmie?
Witamina B12 pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka.
- bierze udział w procesie podziału komórek,
- odpowiada za przebieg procesu przemiany materii,
- poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego,
- wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu,
- umożliwia syntezę kwasów nukleinowych,
- przyczynia się do redukcji zmęczenia i poprawy samopoczucia,
- w towarzystwie innych witamin z grupy B oraz substancji wpływa również na metabolizm homocysteiny,
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływa na sprawność umysłu,
- wpływa na stan zdrowia psychicznego,
- wpływa na wytwarzanie energii wewnątrz komórek.
Ostatnie naukowe doniesienia wskazują, że witamina B12 może być skutecznie wykorzystywana w terapii osób chorych na wirusowe zapalenie wątroby typu C, a także w przypadku wszelkich problemów psychicznych. Mowa tu zarówno o depresji, lękach, urojeniach, jak i objawach demencji. Ponadto w przypadku tych chorób często obserwuje się zależność pomiędzy niedoborem witaminy B12 a objawami schorzeń. Witamina B12 z apteki może mieć więc wpływ na szereg kwestii zdrowotnych!
Witamina B12 — źródła i zapotrzebowanie
Witamina B12, kobalamina, znajduje się w wielu produktach, jednak wyłącznie pochodzenia zwierzęcego. Są to przede wszystkim:
- podroby,
- wołowina,
- wieprzowina,
- drób,
- jagnięcina,
- mleko,
- ser,
- przetwory,
- żółtka jaj,
- jogurty,
- ryby, w tym przede wszystkim plamiak i tuńczyk
- niektóre odżywcze produkty drożdżowe,
- niektóre rodzaje mlek sojowych i płatków śniadaniowych.
Witamina ta w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka. Dzięki zbilansowanej diecie, każda, zdrowa osoba jest w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednie dawki tej witaminy.
Jeśli z kolei chodzi o zapotrzebowanie, prezentuje się ono następująco:
- dzieci w wieku 1-3 lata — 0,9 µg na dzień,
- dzieci w wieku 4-6 lat — 1,2 µg na dzień,
- dzieci w wieku 7-9 lat — 1,8 µg na dzień,
- starsze dzieci oraz młodzież — od 1,8 do 2,5 µg na dzień,
- dorośli mężczyźni i kobiety — 2,4 µg,
- kobiety ciężarne — 2,6 µg,
- kobiety karmiące piersią µg — 2,8 µg.
W przypadku niezdrowej diety i stylu życia łatwo może dojść do niedoboru tej witaminy. Z nadmiarem jest nieco inaczej — witamina B12 magazynowana jest w wątrobie. Jeśli jest jej za dużo, zostaje wydalona wraz z żółcią i kałem. Ciężko więc doprowadzić do przedawkowania. Taki stan jest szczególnie prawdopodobny w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E oraz K.
U niektórych osób długie przyjmowanie preparatów z kobalaminą o dużych dawkach może wywoływać reakcje alergiczne, jednak nie jest to żadna zasada.
Witamina B12 a dieta roślinna
Jak wyżej wspomniano, witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W przypadku wegetarian sytuacja jest nieco prostsza, ponieważ takie osoby spożywają mleko, ser, czy jogurty. Nie są to jednak spore ilości. Dla porównania, 200 g wątroby wołowej zawiera od 50 do 500 µg witaminy B12, a 100 gram sera — zaledwie od 0,2 do 5 µg.
Niedobór tej witaminy dotyczy sporej części wegetarian. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie dostarczenie odpowiednich ilości witaminy B12 jest jak najbardziej możliwe. Co jednak w przypadku wegan? Tutaj sytuacja jest bardziej skomplikowana. Osoby na diecie wegańskiej nie są w stanie dostarczać witaminy B12 z pożywienia. W większości przypadków jest więc niezbędna suplementacja.
Jeśli zauważymy u siebie poniższe objawy, kontakt z lekarzem będzie niezbędny. Symptomy, które mogą świadczyć o niedoborze witaminy B12 to przede wszystkim:
- stopniowa utrata masy ciała,
- nudności,
- powiększenie języka,
- zaczerwienienie języka,
- uczucie pieczenia języka,
- biegunki,
- zaparcia,
- zmęczenie,
- gorszy nastrój,
- osłabienie organizmu,
- podatność na infekcje.
Witamina B12 a anemia
Witamina B12 ma istotny wpływ na produkcję czerwonych krwinek. To właśnie od jej prawidłowego stężenia zależy, czy krwinki czerwone będą prawidłowo zbudowane, a także czy będą odpowiednio spełniać swoje funkcje. Ich nieprawidłowa funkcja może wiązać się z wieloma problemami, w tym upośledzeniem ich podstawowych funkcji, np. transportem tlenu wewnątrz organizmu.
Niedobór tej witaminy wiąże się przede wszystkim z występowaniem anemii megaloblastycznej. Jest to niedokrwistość Addisona-Biermera, która charakteryzuje się objawami neurologicznymi. Mogą to być zaburzenia równowagi, objawy psychiatryczne, pogorszenie wzroku, a także uczucie mrowienia i drętwienia kończyn. Choroba ta wiąże się również z upośledzonym wchłanianiem witaminy B12. Współistnieje również z zanikowym zapaleniem żołądka.
Preparaty witaminy B12 zaleca się osobom cierpiącym na niedobory, ale także niektóre choroby i prowadzony styl życia. W naszej ofercie znajdują się wyłącznie wysokiej jakości suplementy diety z witaminą B12 — zachęcamy do ich sprawdzenia! Jest to m.in. witamina B12 bez recepty w formie kapsułek, tabletek, kropli, czy nawet w formie balsamu do ust!