Jak stosować czosnek?
Czosnek najlepiej zjadać w formie surowej — siekany, przeciśnięty przez praskę czy pokrojony w plasterki. Krótka obróbka termiczna też nie jest bardzo szkodliwa dla jego właściwości odżywczych. Czosnek powinien być świeży, ponieważ zleżałe ząbki nie mają takich samych właściwości. Od lat stosowanym przez nasze mamy i babcie, skutecznym środkiem np. na przeziębienia jest syrop z czosnku. Można przechowywać go w lodówce przez kilka tygodni i ma mniej intensywny aromat niż surowy czosnek. W aptekach można dostać także czosnek w tabletkach, zarówno jako leki, jak i suplementy z czosnkiem.
Czosnek nie tylko na przeziębienie
Warto wiedzieć, że dobroczynne działanie czosnku w okresach przeziębienia, to nie jedyne wsparcie, jakiego roślina może udzielić organizmowi. Czosnek posiada także właściwości przeciwzakrzepowe i zmniejsza lepkość krwi. Wpływa na rozkurcz i prawidłowe działanie naczyń krwionośnych, co może zapobiec zawałowi serca i udarowi oraz powstawaniu pajączków i żylaków.
Czosnek ma wpływ również na zmniejszenie zmian miażdżycowych i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych, usprawniając przepływ krwi. Do jego działań zaliczamy też regulację ciśnienia krwi, korzystny wpływ na profil lipidowy i układ trawienny (nasila wydzielanie żółci i przyspiesza pracę jelit). Dieta bogata w czosnek może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, żołądka i jelita grubego.
Dzięki dużej zawartości antyutleniaczy czosnek zwalcza wolne rodniki, co opóźnia starzenie organizmu. Dostarcza także ogrom witamin i minerałów.
Kto nie powinien zjadać czosnku?
Niestety, czosnek nie jest dla każdego. Z uwagi na działanie rozrzedzające krew należy zrezygnować z używania tej rośliny na tydzień przed planowaną operacją lub zabiegiem. Z tego samego powodu czosnku nie powinny używać osoby przyjmujące warfarynę i niesterydowe leki przeciwzapalne. Dzieciom można podawać czosnek dopiero po pierwszym roku życia. Roślina ta nie jest zalecana także dla osób z niskim ciśnieniem krwi, zapaleniem jelit, zapaleniem lub wrzodami żołądka i z zaawansowanymi chorobami nerek.
Objawy nadmiaru czosnku
Bezpieczna dla zdrowia dawka, którą można dziennie zjeść to około 2 – 5 g surowego czosnku (1 – 3 ząbki). Nadmiar przyprawy może powodować dolegliwości także u osób zdrowych.
Najpowszechniejsze objawy to:
- biegunki,
- wzdęcia,
- skurcze przewodu pokarmowego,
- wysypki skórne i egzemy przy uczuleniach,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- zgagę.
W okresie ciąży czosnek należy spożywać ostrożnie, ponieważ może spowodować skurcze macicy. Dotyczy to jednak tylko naprawdę dużych ilości czosnku, objawy toksyczne występują dopiero po zjedzeniu około 600 g czosnku w ciągu dnia.
Preparaty z czosnkiem
Leczniczych właściwości tej wielozadaniowej rośliny możemy doświadczyć także dzięki stosowaniu produktów dostępnych w aptekach takich jak maść czosnkowa czy suplementy z czosnkiem jak tabletki, czy czosnek w kapsułkach.
Tabletki czosnkowe to leki roślinne stosowane profilaktycznie i wspomagająco w łagodnych infekcjach górnych dróg oddechowych. Tego typu preparaty można dostać też w formie bezwonnej, dzięki temu, że do produkcji używany jest czosnek w formie alliny i enzymów czosnkowych, co niweluje nieprzyjemny zapach.
Czosnek w kapsułkach wspiera naturalną odporność i zdolności antyoksydacyjne organizmu, pomaga utrzymać zdrowy układ oddechowy i zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Czosnek często dostępny jest także w preparatach zawierających olej z wątroby rekina, olej z nasion czarnuszki siewnej, olej z nasion wiesiołka czy olejek z Krokosza barwierskiego, które są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Kapsułki czosnkowe wspomagają system immunologiczny organizmu w obronie przed drobnoustrojami i szkodliwymi mikroorganizmami takimi jak bakterie i grzyby.