Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym to preparat w proszku klasyfikowany jako dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Stanowi on wysokoenergetyczną, wysokobiałkową i bezresztkową dietę, która dedykowana jest osobom z ryzykiem pojawienia się lub objawami niedożywienia. Co ważne, produkt ten zalecany jest również dla pacjentów onkologicznych, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko.
Nutramil Complex Protein stanowi specjalnie opracowaną kompozycję niezbędnych składników odżywczych – białek (maltodekstryny kukurydziane), węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym m.in. minerałów w formie wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Nutramil Complex Protein to preparat wolny od glutenu oraz laktozy. Jedno opakowanie zawiera 700 g proszku do rozpuszczenia w wodzie.
Składniki - Olimp nutramil complex protein 700 g (smak neutralny)
maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, aromaty, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna - biotyna.
Informacja żywieniowa
|
1 porcja rozpuszczona
w 150 ml wody (200 ml płynu)
|
100 g
|
Wartość energetyczna |
1254 kJ/ 300 kcal |
1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) |
10,7 g
4,8 g
4,0 g |
15,3 g
6,9 g
5,7 g |
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza |
32,2 g
3,9 g
<0,058 g |
46 g
5,6 g
<0,08 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
18,8 g |
26,9 g |
Sól |
0,43 g |
0,6 g |
Witamina A (mg RE) |
160 μg |
229 μg |
Witamina D |
5 μg |
7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
5,7 mg |
Witamina K |
15 μg |
21,4 μg |
Witamina C |
16 mg |
23 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg |
0,3 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,6 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
57,1 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,71 μg |
Biotyna |
10 μg |
14,3 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,7 mg |
Sód |
170 mg |
243 mg |
Potas |
349 mg |
499 mg |
Chlorki |
160 mg |
229 mg |
Wapń |
360 mg |
514 mg |
Fosfor |
140 mg |
200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg |
64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg |
2,9 mg |
Miedź |
200 μg |
286 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,57 mg |
Molibden |
10,5 μg |
15 μg |
Selen |
22 μg |
31,4 μg |
Chrom |
8 μg |
11,4 μg |
Jod |
30 μg |
42,9 μg |
Osmolarność |
290 mOsm/l |
Masa netto - Olimp nutramil complex protein 700 g (smak neutralny)
700 g
Charakterystyka - Olimp nutramil complex protein 700 g (smak neutralny)
Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który stanowi wysokoenergetyczną, wysokobiałkową i bezresztkową dietę dla osób, u których występuje ryzyko lub objawy niedożywienia. Preparat ten uważany jest za kompletną kompozycję niezbędnych składników pokarmowych, w tym białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- oraz makroelementów (w tym także minerałów w formie wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). W Nutramil Complex Protein znajdziemy trzy źródła wysokowartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów są natomiast maltodekstryny kukurydziane, które wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji.
Źródła tłuszczów w Nutramil Complex Protein to oleje roślinne, które dostarczają organizmowi długołańcuchowych trójglicerydów (LCT), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), które stanowią łatwo dostępne źródło energii dla tych pacjentów, u których występuje niedożywienie lub wyniszczenie organizmu.
Nutramil Complex Protein zalecany jest on do przyjmowania przez pacjentów onkologicznych, u których stwierdzone jest zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko. Nutramil Complex Protein powinien być stosowany także:- w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami;
- w czasie rekonwalescencji po chorobie;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
- w chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu, np. grypa, przeziębienie z wysoką gorączką;
- w stanach po udarach i urazach, okresach przed- i pooperacyjnych;
- w chorobach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego;
- w resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.
Nutramil Complex Protein to preparat klinicznie wolny od laktozy (jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie).
Stosowanie - Olimp nutramil complex protein 700 g (smak neutralny)
Nutramil Complex Protein należy przyjmować w zależności od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu pacjenta. W celu uzupełnienia codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek Nutramil Complex Protein na dobę (300-900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
W celu przygotowania 200 ml gotowego posiłku należy przygotować naczynie z 150 przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, a następnie dodawać do niego stopniowo zawartość 1 saszetki, cały czas mieszając preparat aż do rozpuszczenia proszku. Nutramil Complex Protein można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania - Olimp nutramil complex protein 700 g (smak neutralny)
Nutramil Complex Protein nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu lub w sytuacji galaktozemii.
Przechowywanie - Olimp nutramil complex protein 700 g (smak neutralny)
Nutramil Complex Protein należy przechowywać w suchym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej i w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed wilgocią i światłem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent - Olimp nutramil complex protein 700 g (smak neutralny)
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Nagawczyna 109c
39-200 Dębica
Informacje dodatkoweStosować pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Służymy Państwu pomocą pod adresem
sklep@cefarm24.pl.