Właściwości tranu
Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb dorszowatych, badany na obecność metali ciężkich i zanieczyszczeń, który aktywuje procesy obronne organizmu. Tran oprócz kwasów omega, zawiera także tak istotną witaminę D, czyli witaminę słońca. Witamina D dba o prawidłową odporność, wspiera rozwój układu kostnego, prawidłową pracę serca i mięśni oraz pozytywnie wpływa na zdrowie zębów.
Mollers - tran w wydaniu dla każdego
Norweskie produkty Mollers to wysoka jakość połączona z wyselekcjonowanymi składnikami. Unikalny, tradycyjny proces produkcji powoduje, że produkty nie tracą właściwości odżywczych. W ich składzie znajdziemy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy takie jak A, E i D, które poprawiają krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia oraz kwasy omega 3 - EPA i DHA. Preparaty te wspierają odporność i pomagają w walce z infekcjami. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety człowieka, szczególnie w okresach jesienno-zimowych. Trany norweskie Mollers są polecane zarówno dorosłym jak i dzieciom. Preparaty mogą być stosowane w okresie ciąży i karmienia piersią, a niektóre nawet od czwartego tygodnia życia dziecka. Produkty pakowane są w atmosferze ochronnej i posiadają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa organizacji MSC.
Tran w płynie nie musi być niesmaczny
Tran przez swoje pochodzenie ma specyficzny rybi posmak. Może on nie odpowiadać dzieciom, a także niektórym dorosłym. Dlatego trany w płynie marki Mollers, dzięki naturalnym aromatom występują w różnych wersjach smakowych, co powoduje łatwiejsze podanie preparatu. Do wyboru są trany o smaku owocowym, cytrynowym, jabłkowym lub w standardowej formie, które mogą być stosowane od trzeciego roku życia.
Dla niemowląt powstał Mój pierwszy tran, który zaleca się stopniowo wprowadzać do diety dziecka, w ciągu sześciu pierwszych miesięcy po urodzeniu. Dawkowanie należy zacząć od czwartego tygodnia życia, wprowadzając 2,5 ml na dzień, a w ciągu kolejnych 2-5 miesięcy zwiększyć do 5 ml.
Tran Mollers w formie kapsułek
Kapsułki Mollers Algi to produkt pozyskiwany z alg morskich, a nie z ryb. Są w stu procentach wegańskie, odpowiednie dla wegan i wegetarian. Wyprodukowane w zrównoważony sposób, nie odbiegają skutecznością od kwasów pozyskiwanych z ryb. Zawierają kwasy DHA i EPA oraz witaminę D wpływając na prawidłową pracę serca, odporność, zdrowe kości i zęby. Otoczka kapsułek jest wegańska - nie zawiera żelatyny.
Kapsułki Mollers Brain Complex to preparat zawierający bakopę drobnolistną, kwasy tłuszczowe omega 3, kwas pantotenowy oraz jod. Wspiera prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, wspomaga pamięć, koncentrację, zdolności poznawcze i zdolności uczenia, a także odporność organizmu. Nie należy go jednak stosować podczas ciąży i karmienia piersią.
Kapsułki Mollers Eye Complex zawierają luteinę i zeaksantynę, naturalnie występujące w soczewce i siatkówce oka, kwasy DHA i cynk. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia, zdrowych kości i zębów, prawidłowej pracy mięśni i funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Kapsułki Mollers Serce poza kwasami omega 3 z ryb oraz DHA z oleju lnianego, zawierają także kwas a-linolenowy i witaminę E. Wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu i wspierają prawidłową pracę serca.
Żelki dla dzieci - zdrowe przyjemności
Dla dzieci, które nie mogą znieść smaku tranu i mają trudności z połykaniem kapsułek producenci marki Mollers stworzyli żelki z tranem - znajdziemy je w smakach malin, jabłka lub pomarańczy i cytryny. Żelki zamienią obowiązek w przyjemną rutynę. Można je stosować od trzeciego roku życia. Pyszne, żelowe rybki zawierają kwasy omega 3 EPA i DHA oraz witaminę D3. Nie zawierają natomiast substancji słodzących i sztucznych barwników.
Jak działają kwasy tłuszczowe Omega 3?
Kwasy tłuszczowe omega 3 są tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ uczestniczą w produkcji hormonów tkankowych, w budowie hormonów płciowych, kwasów żółciowych i kory nadnerczy oraz są ważnym składnikiem błon biologicznych.
Szczególnie o ich dostarczaniu powinny pamiętać kobiety w ciąży, ponieważ kwasy omega 3 biorą udział w procesach tworzenia się narządów płodu.
Ponadto, do ich zadań należy:
- regulacja odporności przeciwnowotworowej,
- zapobieganie zatorom i zakrzepom,
- obniżanie cholesterolu LDL,
- podnoszenie cholesterolu HDL,
- korzystny wpływ na wygląd skóry.
W przypadku dzieci kwasy omega 3 mają wpływ na procesy poznawcze i psychoruchowe, wspierają rozwój mózgu, układu nerwowego, wzrokowego i uczenie się, układ odpornościowy maluchów, jak i również pracę serca.