Składniki - IBESTERAP maślan x 60 kaps
600 mg maslanu sodu
Wartości odżywcze - IBESTERAP maślan x 60 kaps
Stosowanie - IBESTERAP maślan x 60 kaps
Dorośli: 1 kapsułka dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Zaleca się stosować przez okres co najmniej 3 miesięcy.
Dzieci powyżej 7. roku życia: 1 kapsułka raz dziennie, najlepiej wieczorem. Zaleca się stosować przez okres co najmniej 6 tygodni.
Przeciwwskazania - IBESTERAP maślan x 60 kaps
Produkt nie powinien być spożywany przez osoby niemające określonych chorób, zaburzeń lub schorzeń, których dotyczy zamierzone stosowanie produktu.
Charakterystyka - IBESTERAP maślan x 60 kaps
IBESTERAP maślan to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci kapsułek zawierających mikropeletki pokryte powłoką zapewniającą stopniowe uwalnianie maślanu sodu do 8 godzin po spożyciu. Zawarty w produkcie kwas masłowy (w formie maślanu sodu) zaliczany jest do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i stanowi podstawowe źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego. U ludzi powstaje w jelicie grubym w procesie fermentacji błonnika. Kwas masłowy obecny w świetle przewodu pokarmowego jest niezbędny do utrzymania prawidłowej homeostazy komórek błony śluzowej. Warunkuje ich prawidłowy metabolizm i proliferację, odpowiada za procesy naprawcze. Utrzymuje integralność bariery jelitowej. Wpływa również korzystnie na mikrobiom jelitowy stymulując wzrost flory saprofitycznej, a tym samym hamując rozwój innych patogenów.
Przechowywanie - IBESTERAP maślan x 60 kaps
przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Masa netto - IBESTERAP maślan x 60 kaps
masa netto 27 g
Ważne informacje - IBESTERAP maślan x 60 kaps
IBESTERAP maślan to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla dzieci powyżej 7. roku życia i osób dorosłych do postępowania dietetycznego:- w zaburzeniach czynnościowych jelit (zespół jelita drażliwego IBS, biegunki, zaparcia, bóle i wzdęcia brzucha, dyspepsja),
- w nieswoistych chorobach zapalnych jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna),
- w stanach po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego,
- w zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii,
- przy niedoborach pokarmowych (niedostateczna podaż błonnika pokarmowego, dieta ubogoresztkowa).