Latem nasze dieta obfituje w świeże owoce i warzywa. Jednym z produktów, po które szczególnie warto sięgać, są porzeczki. To owoce z rodziny agrestowatych, wyróżniające się na tle innych kwaśnym smakiem oraz bogactwem składników odżywczych. Możesz wybrać porzeczki czarne, czerwone lub białe, jak wolisz! Jednak które porzeczki są najzdrowsze?

Produkty po ukąszeniu owadów

Produkty po ukąszeniu owadów

Sprawdź produkty wspomagające po ukąszeniu owadów, a także chroniące przed owadami.
Po ukąszeniu
Preparaty na owady
Ochrona przed owadami

Porzeczka – właściwości prozdrowotne

Porzeczka to owoc, który warto włączyć do swojej diety. Co więcej, krzak porzeczki nie jest trudny w uprawie, ani wymagający pod względem gleby czy warunków atmosferycznych. Jeśli masz przydomowy ogródek, koniecznie posadź w nim krzaki porzeczki! Wciąż najpopularniejsze porzeczki to porzeczki czarne i czerwone, jednak coraz częściej można zobaczyć na targu porzeczki białe, wręcz przezroczyste. Poszczególne odmiany owoców różnią się między sobą zawartością składników odżywczych, jednak każda z nich ma ich całkiem sporo.

Porzeczki to źródło m.in. antyoksydantów, witamin, minerałów, błonnika, pektyn, białka. W ich składzie znajdziemy przede wszystkim witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, cynk, potas, wapń czy miedź i jod. Jedzenie porzeczek jest zalecane przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, zgadze, problemach z wątrobą, anemii, reumatyzmie. Od wielu lat porzeczki są wykorzystywane w medycynie naturalnej w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce te pomagają także w regulowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca. Co więcej, jedzenie porzeczek to dobre rozwiązanie w przypadku niejadków – owoc ten wzmaga apetyt.

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Produkty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności.  Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Zdrowa żywność
Soki
Miody

Która porzeczka jest najzdrowsza – czerwona, czarna czy biała?

Najzdrowsze są porzeczki czarne. Wynika to z ilości składników odżywczych, a przede wszystkim z obecności sporej dawki witaminy C. Porcja 100 g porzeczki czarnej zawiera ilość witaminy C pokrywającą, a nawet przewyższającą, dziennie zapotrzebowanie na ten składnik! Jednak porzeczki czerwone i białe także są warte uwagi. Są również mniej kwaśne od porzeczki czarnej, a najsłodsza odmiana porzeczki to właśnie porzeczka biała. Obie odmiany są też mniej kaloryczne od porzeczki czarnej, ale należy podkreślić, że owoc ten i tak nie dostarcza nam zbyt wielu kalorii czy cukrów.

Właściwości pielęgnacyjne porzeczki

Co zrobić z porzeczki? Surowe porzeczki to doskonała przekąska w ciągu dnia, może również stanowić dodatek do deserów i ciast. Porzeczka to także idealny produkt do przetworów domowych – dżemów, konfitur i soków. Sok z czarnej porzeczki pomoże Ci zadbać o odporność przez cały rok! Możesz także wykorzystać ten owoc do zrobienia wina czy nalewki. Jednak porzeczki to nie tylko produkty jadalne, ale również pielęgnacyjne.

Wspominaliśmy już o właściwościach antyoksydacyjnych porzeczki, z kolei witamina C pomoże Ci uporać się z przebarwieniami skóry i opóźni proces jej starzenia się. Zawarte w porzeczce siarka i cynk poprawią wygląd Twojej skóry, paznokci i włosów. Kosmetyki z porzeczką są polecane przy problemach skórnych, jak np. trądzik, ale także w formie profilaktyki przeciwstarzeniowej. Jeśli masz czas, zrób domowe kosmetyki z porzeczki. Może to być maseczka, peeling, tonik lub hydrolat z liści czarnej porzeczki. Okazuje się bowiem, że liście czarnej porzeczki mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Taki tonik także doskonale oczyści skórę i wzmocni naczynia krwionośne. W pielęgnacji skóry przydatny jest również olej z nasion czarnej porzeczki.

Porzeczki to owoce, które wielu z nas kojarzą się z wakacyjnym pobytem u dziadków lub na działce. Warto przypomnieć sobie ten kwaśny smak lata. Porzeczki są nie tylko zdrowe, ale również można wykorzystać je na wiele sposobów. Korzystaj z nich, póki trwa sezon! Możesz także zamrozić porzeczki, aby móc cieszyć się nimi również jesienią i zimą.