Pierwsze skojarzenie z chlorofilem to oczywiście zieleń – kolor nadziei. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czego jeszcze możesz oczekiwać zapewniając swojemu organizmowi odpowiednie dawki chlorofilu.
Produkty po ukąszeniu owadów
Chlorofil, czyli co?
Chlorofil jest przede wszystkim czynnikiem odpowiedzialnym za przeprowadzenie fotosyntezy roślin. Jak być może pamiętasz z lekcji biologii, jest to proces warunkujący rozwój komórek, zabieg niezbędny roślinom do życia. Ma on także wpływ na zielone zabarwienie liści i łodyg flory. Oprócz roślin występuje też w algach i niektórych typach bakterii. Chemiczna budowa chlorofilu przypomina skład hemoglobiny, stąd jego alternatywnymi nazwami są „zielona krew” lub „krew roślin”. W przyrodzie występuje kilka typów tego związku (A, B, C1, C2, D i F).
Chlorofil – skąd go wziąć?
Najlepszym naturalnym źródłem chlorofilu są zielone warzywa i owoce, w tym np. por, natka pietruszki i selera, zielony ogórek, koperek, liście kalarepy i kalafiora, kapusta włoska i pekińska, brokuły, szpinak lub kalarepa. Osoby, którym brakuje ich w swojej codziennej diecie mogą sięgnąć po suplementy diety zawierające wyciąg z chlorofilu w postaci chlorelli. Suplementy te dostępne są zarówno w formie płynnej, jak i pastylek.
Żyj i odżywiaj się zdrowo!
Po co człowiekowi chlorofil?
Krew roślin jest również przydatna istotom ludzkim. Chlorofil stymuluje produkcję witamin A, E i K, wspiera też nasz system odpornościowy chroniąc organizm przed atakiem wirusów i bakterii. To jednak nie jedyny atut wynikający z jego przyswajania. Przyjmowanie opisywanego związku wspiera utrzymanie lepszej flory bakteryjnej jelit, a tym samym usprawnia procesy trawienne. Hamuje też proces rozwoju miażdżycy, jest pomocne w leczeniu anemii, wspiera działanie trzustki i tarczycy. Ważne są również jego właściwości detoksykacyjne, dzięki którym oczyszcza krew i wątrobę. Co więcej, chlorofil zmniejsza stopień zakwaszenia organizmu, reguluje ciśnienie tętnicze i dotlenia komórki.
Chlorofil na raka?
Poprzedni akapit udowadnia, że chlorofil to wielofunkcyjny związek mający pozytywny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia. Duża część z nich jest wynikiem prostej zależności. Chlorofil jest świetnym dostarczycielem tlenu, w obecności którego niektóre szkodliwe bakterie (tzw. anaeroby) nie mogą się rozwijać. Tym samy zielona krew zapewnia warunki do tworzenia się potrzebnych bakterii, a eliminuje działanie patogenów. Odpowiednie dotlenienie organizmu jest bodaj największą zaletą chlorofilu. Dzięki niemu odczuwamy więcej energii, ale także chronimy się przed zmianami, które w przyszłości mogłyby przybrać charakter nowotworowy. Jako dobry transporter O2, zielony barwnik regeneruje komórki i przeciwdziała wolnym rodnikom, które odpowiedzialne są za procesy starzenia.
Zadbaj o piękno
Jednak zdrowie to nie jedyny beneficjent przyjmowania chlorofilu. Jest on bowiem ważnym naturalnym składnikiem wykorzystywanym do produkcji kosmetyków, w których składzie odpowiada za regenerację oraz nawilżanie cery i włosów. Ekstrakt z chlorofilu dodawany jest m.in. do szamponów, odżywek do włosów, past do zębów, kremów do różnych typów cery, perfum, mydeł, żelów pod prysznic i dezodorantów.